
Interview in opdracht van Meindersma BV Haaksbergen, groothandel servies en glaswerk
Op het zonnige terras van Parkhotel de Wiemsel interviewen wij Stefan Bekhuis, 29 jaar en chef-kok bij dit hernieuwde hotel in Ootmarsum. Op deze jonge leeftijd hier als chef-kok maakt ons nieuwsgierig naar wie hij is en hoe hij hier belandde.
Hoe het allemaal begon?
“ik ben dertien jaar geleden begonnen als bakker. Al snel kwam ik er achter dat de werktijden van een bakker niet bij mijn leefstijl paste. Ik was jong en ging graag uit met vrienden. Als bakker kun je je dat eigenlijk niet veroorloven. Ik besloot de overstap naar de keuken te maken. Mijn eerste werkplek was Baveldsdennen, nu bekend als Fox lodges, in Denekamp. Hier heb ik drie jaar gewerkt en ondertussen mijn koksopleiding gedaan. Daarna heb ik twee jaar bij hotel de Lutte gewerkt. Na deze vijf jaren besloot ik in het buitenland in een keuken te gaan werken. Ik wou nieuwe en andere ervaring opdoen.
Ierland en Amsterdam
Het werd een heel groot hotel in Ierland met 360 kamers. Bankets voor 1200 personen waren hier dagelijks werk. Het was dus inderdaad een hele andere wereld en nieuwe ervaring voor mij”. “Na twee jaren Ierland ging ik terug naar Nederland. Ik ging werken bij Radisson Blu in Amsterdam. Om vervolgens over te stappen naar Hotel Apollo, restaurant La Sirene. Hier kwam ik in de keuken van de bekende chef Rob Blaauboer. Dit is een hele goeie maar ook keiharde chef. Zijn motto was; “ binnen twee maanden ga je hier kapot of je blijft overeind!” Ik bleef overeind maar die eerste maanden heb ik het erg zwaar gehad. Deze tijd vergeet ik nooit meer. Het was normaal om een klap om je oren te krijgen bijvoorbeeld. Na een half jaar begon ik me goed te voelen en kwam er een nieuwe chef, Jeroen Bruinsma. Door Jeroen Bruinsma leerde ik een trendy kookstijl met veel fusion cooking. Dit was een geweldige leermeester voor mij”.
Terug naar Twente
“Eenmaal terug in Twente werkte ik voor één jaar bij hotel de Wiemsel waar chef-kok Gerard Müller de scepter zwaaide. Van hem leerde ik het echte klassieke koken. Vervolgens heb ik nog een korte periode bij hotel de Holtweijde gewerkt en een aantal maanden bij restaurant Rodenbach”.
“Toen bekend werd dat hotel de Wiemsel een nieuwe eigenaar zou krijgen en werd heropend, heb ik gesolliciteerd. Dit betekende dat ik een week lang van alles vóór moest koken in het Bergström hotel in Lunenburg, Duitsland. Dit hotel is ook in het bezit van de heer Claassens, de nieuwe eigenaar van Parkhotel de Wiemsel. Een geheel nieuwe menukaart vóór koken was spannend. Het viel me op dat er in het Bergstrom hotel ook allerlei apparatuur niet was waar ik van gewend was om het te gebruiken. Het vroeg hier en daar dus ook wat improviseren”!
Een geweldige uitdaging
“Het is allemaal goed gekomen. Na deze week kreeg ik te horen dat ik de nieuwe chef zou worden. Met mij solliciteerde Sebastiaan Konter naar de functie als sous-chef. Sebastiaan en ik kennen elkaar vijf jaar en hebben al in diverse keukens samen gewerkt. En nu hier samen als chef en sous-chef!” “Dit is een geweldig uitdaging voor mij. Het gehele hotel is compleet vernieuwd inclusief de keuken. Ik ben hier op mijn plek”.
Inspiratie
We vroegen Stefan natuurlijk ook nog even waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Hij vertelt ons dat hij erg graag kookboeken leest en regelmatig met zijn vriendin uit eten gaat. “ Kookboeken lezen en uit eten gaan brengt mij altijd weer nieuwe inspiratie!”
Geef een reactie